NIE MARNUJ JEDZENIA!

30/01/2020

NIE MARNUJ JEDZENIA!

CHCESZ CZYNNIE ZAPOBIEGAĆ KATASTROFIE KLIMATYCZNEJ? ZACZNIJ OD PROSTEGO KROKU:

 NIE MARNUJ JEDZENIA!      

        Zostało udowodnione, że aż 31% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Raporty IPCC dotyczące zmian klimatu wykazały, że rocznie marnuje się aż 1,3 miliarda ton jedzenia na całym świecie. Wpływa to tragicznie na zwiększający się w zastraszającym tempie ślad węglowy, marnotrawienie wody i paliwa, niezbędnego do transportu żywności, marnowanie ludzkiej pracy, pól uprawnych, nawozów oraz energii do chłodzenia produktów. Do kosza trafia wiele produktów już przy procesie produkcji, przy transporcie, przy sprzedaży (czy to w restauracjach, czy w punktach gastronomicznych).

              Co najczęściej wyrzucamy? Oczywiście to, co ma najkrótszą datę przydatności. Owoce, warzywa, pieczywo, mięso... Niemniej jednak wyrzucamy jedzenie nie tylko dlatego, że się zepsuło i nie da się go już spożyć - przyczyn może być wiele: od zbyt dużych lub nieprzemyślanych zakupów przez zbyt duże porcje przygotowywanych posiłków, zbyt duże opakowania zakupionych rzeczy, których nie zdążyliśmy w pełni wykorzystać, niewłaściwe przechowywanie czy wreszcie brak pomysłu na przyrządzenie danego składnika.

              Aby nie być dłużej częścią tego niszczycielskiego procesu, przygotowaliśmy listę, w oparciu o którą możesz zaplanować swoje zakupy i maksymalne wykorzystanie posiadanych produktów:

1. Rób listę zakupów oraz się jej trzymaj! W ten sposób nie kupisz niczego "na wyrost", bo np. nie pamiętasz, czy masz w domu czosnek, czy się skończył i tym samym nadprogramowa ilość dokupionego czosnku skończy w śmietniku. I nie wybieraj się na zakupy z pustym żołądkiem - podobno "na głodnego" zawsze kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść :)

2. Zaplanuj sobie posiłki, chociaż na najbliższy tydzień od zakupów. Dzięki temu będziesz wiedzieć jeszcze dokładniej, jakich składników potrzebujesz naprawdę.

3. Ważne jest przechowywanie jedzenia w odpowiedniej temperaturze. Jeśli kupujesz mięso, którego nie masz zamiaru spożyć w ciągu najbliższych dwóch dni, zamróź je. Warzywa, nabiał trzymaj w lodówce. Pieczywo okrywaj szczelnie papierowymi torbami - zachowuje wtedy swą właściwą konsystencję dłużej!

4. Resztki zamrażaj, a owoce poobijane wrzuć do blendera. Wyjdą pyszne soki, a jeżeli nie spożyjesz ich od razu, zamróź i zjedz kiedy tylko chcesz - rozmróź całkowicie albo pałaszuj w formie lodów!

5. Zawsze sprawdzaj datę przydatności, zanim coś wyrzucisz. Jeśli nie minęła, może zastanów się, jak kreatywnie wykorzystać dany produkt. Kto wie, czy to nie ty wymyślisz kolejny światowej sławy przepis? :)

6. Często zdarza się (zwłaszcza w święta!), że przygotujemy zdecydowany nadmiar potraw. Zamiast pozbywać się resztek, możesz zawieźć je do najbliższego przytułku/jadłodajni dla osób bezdomnych.

7. Na zakupy zawsze zabieraj lnianą/materiałową torbę wielokrotnego użytku. Może nijak się to ma do marnowania żywności, ale zmniejszysz tym zanieczyszczenie środowiska najgorszym z wrogów oceanu - plastikiem!

              Często coś, co z pozoru wydaje się być nieistotnym szczegółem, małym, nic nieznaczącym czynnikiem – w rzeczywistości okazuje się światowej wagi problemem. Tak właśnie jest z aspektem marnowania żywności. Większość ludzi w dobie nadmiernego konsumpcjonizmu nie traktuje poważnie (albo wcale nie zauważa!) tej naglącej sprawy. Tak jak wspomnieliśmy, najlepszą pomocą dla Ziemi w związku z potrzebnym natychmiastowo rozwiązaniu problemu jest nie przyczynianie się do jego wzrastania. Mamy więc nadzieję, że powyższa lista pomoże Wam, Drodzy Czytelnicy, zacząć świadomie podchodzić do swych nawyków spożywczo-zakupowych! 

 

Autorka: Wiktoria Kowalska studentka Instytutu Lingwistyki Stosowanej UW. Wyznawczyni #zerowaste.

Autro zdjęcia: Wojtek Lewandowski. Zdjęcie zrobine podczas wyprawy do Gruzji MindBlowing.

Copyrights © 2021 MindBlowing. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Polityka prywatności